Ford Model A, mjeti më i vjetër në Regjistrin e Mjeteve Historike Retro, që ka udhëtuar nga Austria drejt Shqipërisë…

0
159

Ford Model A – 🤎 Mjeti më i vjetër në Regjistrin e Mjeteve Historike Retro, që ka udhëtuar nga Austria drejt Shqipërisë, nën kujdesin e Z. Fritz Liebig.

📜📯 Çfarë na tregon historia për këtë model?

Ford Model T vendosi botën mbi 4 rrota, më pas motorit të zhvillimit të këtij modeli iu shtua konkurrenca dhe kërkesa e klientëve gjithnjë e më të etur.

Në mesin e viteve ’20, klientët e Ford-it e bënë të qartë se kish ardhur koha që kompania të krijonte një tjetër kryevepër, pasuese të Ford Model T. Ndërsa konkurrentët po ndërtonin makina të modernizuara sipas shijeve të konsumatorëve, Henry Ford besonte se Modeli T ishte ende opsioni më i mirë për ata që jetonin në zonat rurale, si dhe ata që dëshironin çmime të arsyeshme. U bë e qartë shumë shpejt se zhvillimet dhe çmimet më të ulëta për T nuk do të mjaftonin më, kështu që në fund të vitit 1926, Henry Ford i udhëzoi inxhinierët e tij të fillonin punën në një Ford të ri – Modelin A.

Ky ishte një mjet krejtësisht i ndryshëm që nuk mbartte asnjë pjesë nga Modeli T. Ishte më i ulët dhe më i hijshëm se Modeli T, estetikisht me linja të bukura. Ndërsa përdorte ende një katër cilindra, të ngjashëm me Modelin T, Modeli A ishte më i fuqishëm dhe më i butë dhe ishte i aftë për 55 deri në 65 mph. Ai erdhi me xhamin e përparmë të sigurisë Triplex dhe goditje hidraulike, të parët për Ford dhe të padëgjuara në fushën me çmime të ulëta. Ishte Fordi i parë që mbante logon e famshme ovale blu dhe makina e parë e montuar në kompleksin e ri prodhues Rouge.

Rreth 10 milionë njerëz e panë automjetin e ri që javën e parë të prezantimit me publikun, në dhjetor të vitit 1927. Turmat u zgjeruan aq sa kërkohej ndihma e policisë për të rregulluar trafikun dhe rradhët e atyre që ishin rreshtuar për të parë Fordin e ri. Ndërsa entuziazmi dhe kërkesa ishin të larta, prodhimi ngeli. Linja e montimit e sapo instaluar për Modelin A në Rouge plotësoi kapacitetin e plotë në mesin e vitit 1929, kur qenë në gjendje të prodhonin 9,000 njësi në ditë.
Modeli A tregoi se shijet e klientëve po zhvilloheshin aq shpejt, sa edhe gjendja e rrugëve duhej të ndryshonte po aq shpejt!

RETRO #retroculture #fordmodelA #oldcars #classiccars #vintage #Regjistrihistorikshqiptar #dpshtrr #mie #StatusRetro #RetroCommunity

PËRGJIGJU